Eylül 12, 2023

K Vitamini Nedir? K Vitamini Ne işe Yarar?

K Vitamini Nedir? K Vitamini Ne işe Yarar?

K vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve iki şekilde bulunur. Ana türü filokinon olarak adlandırılır ve kara lahana, lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Diğer tür olan menakinonlar ise bazı hayvansal gıdalarda ve fermente gıdalarda bulunur. Menakinonlar insan vücudundaki bakteriler tarafından da üretilebilir. [1]

K vitamini kanın pıhtılaşması ve kemik oluşumu için gerekli olan çeşitli proteinlerin yapımına yardımcı olur. Protrombin, kanın pıhtılaşmasıyla doğrudan ilgili olan, K vitaminine bağımlı bir proteindir. Osteokalsin, sağlıklı kemik dokusu üretmek için K vitamini gerektiren başka bir proteindir.

K vitamini karaciğer, beyin, kalp, pankreas ve kemik dahil vücudun her yerinde bulunur. Çok çabuk parçalanır ve idrar veya dışkıyla atılır. Bu nedenle, bazen diğer yağda çözünen vitaminlerde de görülebileceği gibi, yüksek alımlarda bile vücutta nadiren toksik seviyelere ulaşır.

Önerilen Tutarlar
AI: Önerilen Diyet Ödeneği (RDA) oluşturmak için yeterli kanıt olmadığında “yeterli alım” (AI) kullanılır. AI miktarının beslenme yeterliliğini sağlayacağı tahmin edilmektedir. 19 yaş ve üzeri yetişkinler için, K vitamini için AI, erkekler için günlük 120 mikrogram (mcg), kadınlar ve hamile veya emziren kişiler için ise 90 mcg’dir.

Gıda Kaynakları
Filokinon
Karalahana ve şalgam gibi yeşil yapraklı sebzeler, lahana, ıspanak, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, marul
Soya fasulyesi ve kanola yağı
Soya fasulyesi veya kanola yağıyla yapılan salata sosları
Güçlendirilmiş yemek değiştirme sallamaları
Menakinonlar
Natto (fermente soya fasulyesi)
Et, peynir ve yumurtada daha küçük miktarlar
Eksiklik Belirtileri
Yetişkinlerde K vitamini eksikliği nadirdir, ancak antibiyotikler gibi K vitamini metabolizmasını bloke eden ilaçları alan kişilerde veya gıda ve besin maddelerinin emilim bozukluğuna neden olan rahatsızlıkları olan kişilerde ortaya çıkabilir. K vitamininin plasentayı geçmemesi ve anne sütünde az miktarda bulunması nedeniyle yeni doğan bebeklerde de eksiklik mümkündür. Doğumda kan pıhtılaşma proteinlerinin sınırlı miktarda olması, K vitamini takviyesi verilmeyen bebeklerde kanama riskini artırıyor. Aşağıdakiler eksikliğin en yaygın belirtileridir.

Kanın pıhtılaşması için daha uzun süre veya protrombin süresinin uzaması (doktorun muayenehanesinde ölçüldüğü üzere)
Kanama
Kanama
Osteopeni veya osteoporoz
Biliyor musun?
Antibiyotik ilaçları bağırsakta K vitamini üreten bakterileri yok edebilir, böylece özellikle ilacı birkaç haftadan uzun süre kullanıyorsanız K vitamini düzeylerini potansiyel olarak düşürebilir. Uzun süreli antibiyotik kullanırken iştahı azalan kişiler eksiklik açısından daha büyük risk altında olabilir ve K vitamini takviyesinden fayda görebilirler.
K vitamini yağda çözündüğü için, emilimi artırmak için K vitamini içeren yiyecekleri biraz yağla tüketmek en iyisidir. Bu yüzden en sevdiğiniz yeşil yapraklı salataya biraz zeytinyağı gezdirin veya doğranmış avokado ekleyin!