Eylül 12, 2023

Vit B1

Tiamin veya tiamin olarak da adlandırılan B1 Vitamini, 8 B vitamininden biridir. Tüm B vitaminleri, vücudun yiyecekleri (karbonhidratları) vücudun enerji üretmek için kullandığı yakıta (glikoz) dönüştürmesine yardımcı olur. Genellikle B kompleksi vitaminleri olarak adlandırılan bu B vitaminleri aynı zamanda vücudun yağları ve proteini metabolize etmesine de yardımcı olur. Sağlıklı bir karaciğer, cilt, saç ve gözler için B kompleksi vitaminlerine ihtiyaç vardır. Ayrıca sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olurlar ve iyi beyin fonksiyonu için gereklidirler.

Tüm B vitaminleri suda çözünür, yani vücut onları saklamaz.

Diğer B-kompleks vitaminleri gibi, tiamin de bazen “anti-stres” vitamini olarak adlandırılır çünkü bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve vücudun stresli koşullara dayanma yeteneğini geliştirebilir. Keşfedilen ilk B vitamini olması nedeniyle B1 olarak adlandırılmıştır.

Tiamin hem bitkilerde hem de hayvanlarda bulunur ve bazı metabolik reaksiyonlarda çok önemli bir rol oynar. Vücudunuzun her hücresinin enerji için kullandığı adenozin trifosfatı (ATP) oluşturmak için vücudunuzun buna ihtiyacı vardır.

Tiyamin eksikliği nadirdir, ancak alkolikler, Crohn hastalığı olan kişiler, anoreksiya ve böbrek diyalizi geçiren kişilerde eksik olabilir. Tiamin eksikliğinin belirtileri şunlardır:

Baş ağrısı
Mide bulantısı
Tükenmişlik
sinirlilik
Depresyon
Karın rahatsızlığı
Tiamin eksikliği olan kişiler aynı zamanda karbonhidratları sindirmekte de zorluk çekerler. Bu, pirüvik asit adı verilen bir maddenin kan dolaşımında birikmesine izin vererek zihinsel uyanıklığın kaybına, nefes almada zorluğa ve beriberi olarak bilinen bir hastalık olan kalp hasarına neden olur.

Beriberi
Tiaminin en önemli kullanımı, diyetinizde yeterince tiamin almamanızdan kaynaklanan beriberi tedavisidir. Belirtiler şunları içerir:

Ellerde ve ayaklarda şişme, karıncalanma veya yanma hissi
Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
Akciğerlerdeki sıvı nedeniyle nefes almada zorluk
Kontrolsüz göz hareketleri (nistagmus)
Gelişmiş ülkelerdeki insanlar genellikle beriberi hastalığına yakalanmazlar çünkü tahıl ve ekmek gibi gıdalar B1 vitamini ile zenginleştirilmiştir.

Wernicke-Korsakoff sendromu
Wernicke-Korsakoff sendromu, tiamin eksikliğinin neden olduğu bir beyin bozukluğudur. Wernicke-Korsakoff aslında iki bozukluktur. Wernicke hastalığı, merkezi ve periferik sinir sistemindeki sinirlerin hasar görmesini içerir. Genellikle alkolizme bağlı yetersiz beslenmeden kaynaklanır. Korsakoff sendromu hafıza sorunları ve sinir hasarıyla karakterizedir. Yüksek dozda tiamin kas koordinasyonunu ve kafa karışıklığını iyileştirebilir, ancak nadiren hafıza kaybını iyileştirir.

Katarakt
İlk kanıtlar tiaminin diğer besinlerle birlikte katarakt gelişme riskini azaltabileceğini gösteriyor. Diyetlerinde bol miktarda protein ve A, B1, B2 ve B3 (veya niasin) vitaminleri bulunan kişilerin katarakt geliştirme olasılığı daha düşüktür. Yeterli miktarda C, E ve B kompleks vitaminleri, özellikle B1, B2, B9 (folik asit) ve B12 almak, göz merceğinizi katarakt gelişmesinden daha da koruyabilir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Alzheimer hastalığı
Tiamin eksikliği Wernicke-Korsakoff sendromunda demansa neden olabilir. Bu nedenle araştırmacılar tiaminin Alzheimer hastalığına yardımcı olabileceğini öne sürdüler. Oral tiaminin Alzheimer hastalarının bilişsel fonksiyonlarını iyileştirdiği gösterilmiştir. Ancak yaşlı bireylerde tiaminin emilimi zayıftır. Tiaminin Alzheimer hastalığının tedavisi için önerilmesinden önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kalp yetmezliği
Tiamin kalp yetmezliği ile ilişkili olabilir çünkü kalp yetmezliği olan birçok kişi vücuttan fazla sıvının atılmasına yardımcı olan diüretikler (su hapları) kullanır. Ancak diüretikler aynı zamanda vücudun çok fazla tiaminden kurtulmasına da neden olabilir. Birkaç küçük çalışma tiamin takviyesi almanın yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Günlük multivitamin almak yeterli tiamin sağlamalıdır.

Depresyon
Düşük tiamin seviyeleri depresyonla ilişkilidir. Yaşlı Çinli yetişkinlerle yapılan bir çalışmada, zayıf tiamin düzeylerinin daha yüksek depresyon riskiyle ilişkili olduğu görüldü.

Diyet Kaynakları
Çoğu gıda az miktarda tiamin içerir. Büyük miktarlar şurada bulunabilir:

Domuz eti
Biftek
Kümes hayvanları
Organ etleri
Tiaminin diğer iyi besin kaynakları şunlardır:

Tam tahıllı veya zenginleştirilmiş tahıllar ve pirinç
Baklagiller
Buğday tohumu
Kepek
bira mayası
Fındık
Şeker pekmezi
Mevcut Formlar
B1 Vitamini multivitaminlerde (çocuklar için çiğnenebilir ve sıvı damlalar dahil), B kompleks vitaminlerinde bulunabilir veya tek başına satılabilir. Tabletler, yumuşak jeller ve pastiller dahil olmak üzere çeşitli formlarda mevcuttur. Ayrıca tiamin hidroklorür veya tiamin mononitrat olarak da etiketlenebilir. Ciddi eksiklik durumlarında tiamin intravenöz olarak uygulanabilir.

Nasıl Alınır?
Tüm ilaçlar ve takviyelerde olduğu gibi, çocuğunuza B1 vitamini takviyesi vermeden önce sağlık uzmanınıza danışın.

Ulusal Bilimler Akademisi’ne göre diyette B1 vitamini için günlük öneriler aşağıdaki gibidir:

Pediatrik

Yenidoğan, 6 ay: 0,2 mg (yeterli alım)
7 ay ila 1 yaş arası bebekler: 0,3 mg (yeterli alım)
1 ila 3 yaş arası çocuklar: 0,5 mg (RDA)
4 ila 8 yaş arası çocuklar: 0,6 mg (RDA)
9 ila 13 yaş arası çocuklar: 0,9 mg (RDA)
Erkekler, 14 ila 18 yaş: 1,2 mg (RDA)
14 ila 18 yaş arası kadınlar: 1 mg (BKİ)
Yetişkin

19 yaş ve üzeri erkekler: 1,2 mg (RDA)
19 yaş ve üzeri kadınlar: 1,1 mg (RDA)
Hamile veya emziren kadınlar: 1,4 mg (RDA)

Beriberi ve Wernicke-Korsakoff sendromu gibi durumlar için uygun dozları doktorlar belirler. Doktorlar Wernicke-Korsakoff sendromu için intravenöz olarak tiamin veriyorlar.

Genellikle ek olarak günlük 50 ila 100 mg’lık bir doz alınır. Tiamin bu dozlarda güvenli görünmektedir. Ancak büyük miktarda almadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.

Önlemler
Yan etkiler ve ilaçlarla etkileşim potansiyeli nedeniyle besin takviyelerini yalnızca bilgili bir sağlık uzmanının gözetiminde almalısınız.

Tiamin genellikle güvenlidir. Çok yüksek dozlar mide rahatsızlığına neden olabilir.

B vitaminlerinden herhangi birinin uzun süre alınması diğer önemli B vitaminlerinin dengesizliğine neden olabilir. Bu nedenle tüm B vitaminlerini içeren bir B kompleksi vitamini almak isteyebilirsiniz.

Olası Etkileşimler
Eğer şu anda aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, öncelikle doktorunuza danışmadan B1 vitamini kullanmamalısınız.

Digoksin: Laboratuar çalışmaları, kalp rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan digoksinin, kalp hücrelerinin B1 vitaminini emme ve kullanma yeteneğini azaltabileceğini göstermektedir. Bu durum özellikle digoksin furosemid (Lasix, bir loop diüretik) ile birleştirildiğinde doğru olabilir.

Diüretikler (su hapları): Diüretikler, özellikle de loop diüretikleri adı verilen bir sınıfa ait olan furosemid (Lasix), vücuttaki B1 vitamini düzeylerini azaltabilir. Diğer diüretiklerin de aynı etkiye sahip olması mümkündür. İdrar söktürücü kullanıyorsanız tiamin takviyesine ihtiyacınız olup olmadığını doktorunuza sorun.

Fenitoin (Dilantin): Ön kanıtlar, fenitoin alan bazı kişilerin kanlarında daha düşük tiamin düzeylerine sahip olduğunu ve bunun da ilacın yan etkilerine katkıda bulunabileceğini göstermektedir. Ancak bu, fenitoin alan tüm insanlar için geçerli değildir. Fenitoin kullanıyorsanız tiamin takviyesine ihtiyacınız olup olmadığını doktorunuza sorun.