Eylül 12, 2023

B12 VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

B-12 Vitamini (kobalamin), kırmızı kan hücresi oluşumunda, hücre metabolizmasında, sinir fonksiyonunda ve hücrelerin içinde genetik bilgi taşıyan moleküller olan DNA’nın üretiminde önemli bir rol oynar.

B-12 vitamininin besin kaynakları arasında kümes hayvanları, et, balık ve süt ürünleri bulunur. B-12 vitamini, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler gibi bazı gıdalara da eklenir ve ağızdan takviye olarak mevcuttur. B-12 vitamini eksikliğini tedavi etmek için B-12 vitamini enjeksiyonları veya burun spreyi reçete edilebilir.

ABD’de B-12 vitamini eksikliği yaygın değildir. Bununla birlikte, vejetaryen veya vegan diyeti uygulayan kişiler, bitki besinleri B-12 vitamini içermediğinden eksikliğe yatkın olabilirler. Yaşlı yetişkinler ve besinlerin emilimini etkileyen sindirim sistemi rahatsızlıkları olan kişiler de B-12 vitamini eksikliğine karşı hassastır.

Tedavi edilmediği takdirde B-12 vitamini eksikliği anemiye, yorgunluğa, kas güçsüzlüğüne, bağırsak sorunlarına, sinir hasarına ve ruh hali bozukluklarına yol açabilir.

Yetişkinler için önerilen günlük B-12 vitamini miktarı 2,4 mikrogramdır.

Araştırma ne diyor
Belirli faaliyetler ve koşullar için B-12 vitamininin kullanımına ilişkin araştırmalar şunları göstermektedir:

Kalp ve kan damarı hastalığı. Araştırmacılar daha önce B-12 vitamininin folik asit (B-9 vitamini) ve B-6 vitamini ile birleştirildiğinde kandaki bir amino asit (homosistein) seviyesini azaltarak kalp ve kan damarları hastalıklarını önleyebileceğine inanıyordu. . Ancak çalışmalar, bu vitaminlerin kombinasyonunun kardiyovasküler hastalık ve felç riskini veya şiddetini azaltmadığını gösteriyor.
Demans. B-12 vitamini eksikliği demans ve düşük bilişsel işlevlerle ilişkilidir, ancak B-12 vitamini takviyelerinin demansı önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olup olmadığı açık değildir.
Atletik performans. B-12 vitamini eksikliğiniz olmadığı sürece, B-12 vitamini takviyelerinin enerjinizi artıracağına veya sizi daha iyi bir sporcu yapacağına dair hiçbir kanıt yoktur.

Genel olarak güvenli
Çoğu insan dengeli bir beslenmeden yeterli miktarda B-12 vitamini alır. Bununla birlikte, yaşlı yetişkinler, vejeteryanlar, veganlar ve B-12 vitaminini gıdalardan absorbe etme yeteneklerini etkileyen koşulları olan kişiler, oral takviyelerin kullanımından fayda görebilir.

B-12 vitamini takviyeleri ayrıca hamile veya emziren ve vejetaryen veya vegan diyetlerini takip eden kadınlara da tavsiye edilir.

Güvenlik ve yan etkiler
Uygun dozlarda alındığında B-12 vitamini takviyeleri genellikle güvenli kabul edilir. Yetişkinler için önerilen günlük B-12 vitamini miktarı 2,4 mikrogram iken daha yüksek dozların güvenli olduğu bulunmuştur. Vücudunuz yalnızca ihtiyaç duyduğu kadarını emer ve fazlası idrarınıza geçer.

Bir eksikliği tedavi etmek için kullanılanlar gibi yüksek dozda B-12 vitamini aşağıdakilere neden olabilir:

Baş ağrısı
Mide bulantısı ve kusma
İshal
Yorgunluk veya zayıflık
Ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissi
Etkileşimler
Olası etkileşimler şunları içerir:

Aminosalisilik asit (Paser). Sindirim sorunlarını tedavi etmek için kullanılan bu ilacı almak vücudunuzun B-12 vitaminini absorbe etme yeteneğini azaltabilir.
Kolşisin (Colcrys, Mitigare, Gloperba). Gut ataklarını önlemek ve tedavi etmek için kullanılan bu anti-inflamatuar ilacı almak vücudunuzun B-12 vitaminini absorbe etme yeteneğini azaltabilir.
Metformin (Glumetza, Fortamet, diğerleri). Bu diyabet ilacını almak vücudunuzun B-12 vitaminini emme yeteneğini azaltabilir.
Protonlar Inhibitörleri pompalar. Omeprazol (Prilosec), lansoprazol (Prevacid) veya diğer mide asidi azaltıcı ilaçları almak vücudunuzun B-12 vitaminini emme yeteneğini azaltabilir.
C vitamini (askorbik asit) takviyeleri. B-12 vitaminini C vitamini ile almak vücudunuzdaki mevcut B-12 vitamini miktarını azaltabilir. Bu etkileşimi önlemek için, B-12 vitamini takviyesi aldıktan iki veya daha fazla saat sonra C vitamini alın.
Doktorunuz olası etkileşimleri dengelemek için ilaçları değiştirmenizi veya doz zamanlamasını önerebilir.