Ekim 13, 2023

B2 VİTAMİNİ (RİBOFLAVİN) NEDİR? NE İŞE YARAR?

B2 Vitamini (Riboflavin)

B2 Vitamini veya riboflavin gıdalarda doğal olarak bulunur, gıdalara eklenir ve takviye olarak bulunur. Bağırsaktaki bakteriler az miktarda riboflavin üretebilir ancak beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli değildir. Riboflavin, hücrelerin büyümesi, enerji üretimi ve yağların, steroidlerin ve ilaçların parçalanmasında rol oynayan koenzimlerin önemli bir bileşenidir. [1] Çoğu riboflavin hemen kullanılır ve vücutta depolanmaz, dolayısıyla fazlası idrarla atılır. [2] Genellikle takviyelerden alınan aşırı miktarda riboflavin, idrarın parlak sarı olmasına neden olabilir.

Önerilen Tutarlar

RDA: 19+ yaş erkek ve kadınlar için Önerilen Diyet Ödeneği (RDA), sırasıyla günlük 1,3 mg ve 1,1 mg’dır. Hamilelik ve emzirme için miktar sırasıyla günde 1,4 mg ve 1,6 mg’a çıkar.

UL: Tolere Edilebilir Üst Alım Düzeyi (UL), genel popülasyonda olumsuz yan etkilere neden olması muhtemel olmayan maksimum günlük dozdur. Riboflavin için bir UL oluşturulmamıştır çünkü gıda kaynaklarından veya uzun süreli yüksek dozda takviye alımlarından toksik bir seviye gözlemlenmemiştir.

B2 Vitamini ve Sağlık
Riboflavin vücutta çeşitli günlük işlevlere sahip birçok enzime yardımcı olduğundan, eksiklik sağlık sorunlarına yol açabilir. Hayvan çalışmaları, uzun süreli riboflavin eksikliğinden beyin ve kalp bozukluklarının ve bazı kanserlerin gelişebileceğini göstermektedir.

Gıda Kaynakları
Riboflavin çoğunlukla ette ve zenginleştirilmiş gıdalarda bulunur, ayrıca bazı fındık ve yeşil sebzelerde de bulunur.

Günlük süt
yoğurt
Peynir
Yumurtalar
Yağsız sığır eti ve domuz eti
Organ etleri (sığır karaciğeri)
Tavuk göğsü
Somon
Güçlendirilmiş tahıl ve ekmek
Badem
Ispanak
Eksiklik ve Toksisite Belirtileri
Eksiklik
Amerika Birleşik Devletleri’nde riboflavin eksikliği çok nadirdir. Tiroid bozuklukları eksiklik riskini artırabilir. Bir riboflavin eksikliği çoğunlukla yetersiz beslenenlerde olduğu gibi diğer besin eksikliklerinde ortaya çıkar. Belirtiler şunları içerebilir:

Çatlak dudaklar
Boğaz ağrısı
Ağız ve boğazın şişmesi
Dilin şişmesi (glossit)
Saç kaybı
Deri döküntüsü
Anemi
Kaşıntılı kırmızı gözler
Ağır vakalarda katarakt
Eksiklik riski daha yüksek olan gruplar:

Süt ve et ürünlerinin daha az alımı veya tamamen hariç tutulması nedeniyle veganlar/vejetaryenler.
Büyüyen fetüsle birlikte artan besin ihtiyaçları nedeniyle, özellikle az miktarda süt ürünü (laktoz intoleransı) veya et tüketen hamile kadınlar.
Toksisite
Gıda kaynakları ve takviyelerinde toksik düzeyde riboflavin gözlemlenmemiştir. Bağırsak bir seferde yalnızca sınırlı miktarda riboflavin emebilir ve fazlası idrarla hızla atılır. [2] Bu nedenle riboflavin için Tolere Edilebilir Üst Alım Seviyesi belirlenmemiştir.